Festmiddag som man förbereder dagen innan!
Eftersom jag tycker det är jobbigt att stå i köket med min onda rygg så passar det bra med måltider som man kan förbereda dagen innnan. Då behöver man inte göra så mycket innan gästerna kommer och har ryggen i behåll för en trevlig kväll!
Långpanna 1:
3 paprikor (i avlånga bitar)
1 zucchini (i avlånga bitar)
2 Rödlökar i klyftor
5 potatisar (skalade i klyftor)
6-8 torkade sojabiffar
en liten burk svarta oliver
2 tsk salt
2 tsk rosmarin
1 tsk timjan
Svartpeppar
1 flaska vitt matlagningsvin (eller annat vitt vin)
Olivolja
Marinad till sojabiffarna:
Salt
Peppar
Rosmarin
Timjan
2 msk olivolja
ev. vitt vin.
1. Skär grönsakerna och lägg dem i en plastpåse och stoppa i kylen.
2. Koka sojabiffarna i vatten tills de är mjuka, tryck sedan ut överflödigt vatten ur dem.
3. Lägg sojabiffarna och marinaden i en burk eller påse och sätt in i kylen.
Långpanna 2:
En påse (ca 10) rödbetor
1 förpackning ärtskott
Olivolja
Skala rödbetorna, skär dem i klyftor och lägg dem i en påse i kylen. Tips är att använda handskar!
Dag 2:
Långpanna 1
Lägg grönsakerna till långpanna 1 i en långpanna eller ungssäker form.
Blanda i oliver och sojabiffar.
Häll över vin, olja och kryddor och rör runt.
Sätt i ugnen: 200 grader i 50-60 minuter
(För ickeveganska vänner kan man göra en separat långpanna med samma innehåll där man byter ut sojabiffarna mot frysta kycklingklubbor (gärna majskyckling). Bara lägg köttet på plåten fryst, tillagningstiden är den samma).
Långpanna 2:
Blanda rödbetsbitarna med ärtskott, olivolja, salt och peppar. Spara lite ärtskott till dekoration.
Sätt in denna långpanna i ugnen tillsammans med långpanna 1 (200 grader).
Denna långpanna ska bara stå inne i 30-40 minuter.