Vegansk och glutenfri köttfärspaj
Köttfärssåsen:
Torkad sojafärs
2 lökar
1 tsk dijonsenap
2 tsk tomatpuré
2 msk ketchup
Salt
Peppar
Oregano
400-500g basilikakryddad tomatkross
1. Koka upp en kastrull med vatten och häll i sojafärsen (två nävar)
Låt koka i ca 10 minuter. (Sojafärs luktar inte så gott när det kokas, men det blir sedan).
2. Skölj färsen i en sil och tryck sedan ut överflödigt vatten.
3. Stek löken (hackad) i lite olja eller mjölkfritt margarin.
4. Blanda alla övriga ingredienser utom tomatkross i en separat skål (sojafärs +smaksättning).5. Tillsätt sojafärsen i löken och blanda sist i tomatkrossen.
Pajdeg:
150g smör
2.5dl glutenfritt mjöl (Ex Lailas Gula)
2 msk vatten
salt
Rör ihop ingredienserna till degen och tumma ut dem i en pajform.
Grädda degen separat i 10 minuter , 225 grader.
Häll köttfärssåsen på pajskalet och grädda i 15 minuter, 225 grader!
Klart!
Tips: Naturligtvis kan köttfärssåsen även användas till glutenfri spagetti eller till pizza bolognese!
Som med all köttfärssås kan man lägga till och dra ifrån ingredienser efter tycke och smak.
Krydda sojafärsen lite extra jämfört med vanlig köttfärs och låt den gärna ligga i en marinad av kryddor och tomatpuré innan den steks.